Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) zal de huidige Ambtenarenwet drastisch gaan wijzigen per 1 januari 2020. De Ambtenarenwet 2017 vormt vanaf dat moment het nieuwe wettelijke kader. Deze wet gaat gelden voor iedereen die werkt bij een overheidswerkgever, op enkele uitzonderingen na. Het gaat om het merendeel van de huidige ambtenaren en hun werkgevers, maar er komen ook nieuwe groepen bij.
De Wnra regelt dat de rechtspositie van ambtenaren zoveel mogelijk hetzelfde wordt als die van werknemers in het bedrijfsleven. Door de Wnra verdwijnt de eenzijdige aanstelling voor de meeste ambtenaren. Ambtenaren werken straks, net als werknemers in het bedrijfsleven, op basis van een arbeidsovereenkomst. De ambtelijke status verdwijnt overigens niet.
Een aantal overheidswerkgevers heeft nu al werknemers die op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam zijn. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers van TNO, de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), De Nederlandsche Bank, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV. Hier is het private arbeidsrecht dus al van toepassing, maar ook de Ambtenarenwet 2017 is straks op hen van toepassing. De wettelijke bepalingen over integriteit en beperking van grondrechten zullen vanaf de inwerkingtreding van de Wnra ook voor hen gaan gelden. Verder blijven deze medewerkers op basis van arbeidsovereenkomsten en een cao werken. De Wnra verandert daar dus niets aan.
Enkele groepen ambtenaren vallen niet onder de Wnra. Op hen zal de nieuwe Ambtenarenwet niet van toepassing zijn. Deze ambtenaren krijgen dus niet te maken met het private arbeidsrecht, maar behouden hun huidige positie. Dit zijn onder andere:
Onder de Wnra is het dienstverband op verschillende wijzen te beëindigen:
De mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het ontslag of beroep in te stellen bij de bestuursrechter komt te vervallen. Als je het niet eens bent met het ontslag, dan kun je verweer voeren bij het UWV of de kantonrechter en in hoger beroep bij het gerechtshof.
De Wnra treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.
Val je onder de Wnra en is er sprake van (dreigend) ontslag? Neem dan contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum voor een eerste gratis advies. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag via ons contactformulier.
De publicatiedatum van dit bericht tref je bovenaan de pagina. Neem voor een actuele beoordeling van jouw situatie contact op met het Juridisch Centrum. Wij helpen je graag.