Procedure bij de kantonrechter na uitspraak UWV

Als je het oneens bent met de beslissing van het UWV

Als het UWV geen ontslagvergunning heeft gegeven en je bent het daar niet mee eens, dan kun je bij de kantonrechter een ontbindingsprocedure starten. Ook jouw werknemer kan een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter starten als hij het niet eens is met het oordeel van het UWV. In een procedure bij de kantonrechter wordt de kwestie geheel opnieuw beoordeeld. De kantonrechter kan ook rekening houden met feiten en omstandigheden die zijn ontstaan na de procedure bij het UWV.

Ben je het niet eens met de beslissing van het UWV en wil je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter? Laat je dan tijdig adviseren door de ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum. Het eerste advies is gratis. Bel 088 – 777 10 10 of stel je vraag online.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen


Persoonlijk advies, hulp en ondersteuning voor werkgevers
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum zijn specialisten in ontslag. Als werkgever kun je bij ons terecht voor advies en informatie, ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen wij je uiteraard bijstaan in een procedure tegen je werknemer.

  • Informeel kantoor van toegankelijke en betrokken arbeidsrechtjuristen
  • Jarenlange ervaring in arbeidsrecht en specialisten in ontslagrecht
  • Adviseren, begeleiden en ondersteunen werkgevers in heel Nederland
  • Betaalbare ontslagbegeleiding, geen hoge advocaatkosten
  • Deskundige rechtsbijstand en juridisch advies in begrijpelijke taal
  • Schakelen snel en gaan tot het uiterste om jouw belangen te behartigen

Werkgever als verzoekende partij 
Het komt regelmatig voor dat het UWV geen toestemming geeft om het dienstverband met een werknemer op te zeggen. Een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter biedt je dan de mogelijkheid om alsnog te proberen de arbeidsovereenkomst met je werknemer te beëindigen.

Bij de beoordeling van het ontbindingsverzoek toetst de kantonrechter aan de wettelijke opzeggronden, net zoals het UWV. De kantonrechter houdt echter ook rekening met feiten en omstandigheden die zijn ontstaan na de procedure bij het UWV.

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, ben je als werkgever de transitievergoeding verschuldigd aan je werknemer en mogelijk nog een billijke vergoeding.

Je kunt tegen het oordeel van de kantonrechter in hoger beroep bij het Gerechtshof.

Let op! Het ontbindingsverzoek moet binnen twee maanden na de dagtekening van de beslissing van het UWV zijn ingediend bij de kantonrechter.

Werkgever als verwerende partij 
Als je een ontslagvergunning hebt gekregen van het UWV en je zegt het dienstverband daadwerkelijk op, dan kan jouw werknemer een procedure starten bij de kantonrechter.

Je werknemer kan de kantonrechter dan verzoeken om het dienstverband te herstellen. Bij een herstel van de dienstbetrekking bepaalt de kantonrechter op welk tijdstip jij als werkgever de arbeidsovereenkomst moet herstellen. Je moet je werknemer dan dezelfde arbeidsvoorwaarden aanbieden als voorheen.

Je werknemer kan de kantonrechter ook verzoeken om een billijke vergoeding toe te kennen als hij zich neerlegt bij de beëindiging van het dienstverband. Bij toewijzing van het verzoek komt deze schadevergoeding dan bovenop de transitievergoeding die je als werkgever al aan je werknemer moet betalen voor het beëindigen van het dienstverband.

Let op! Je werknemer moet het verzoek om herstel van de arbeidsovereenkomst of om het toekennen van een billijke vergoeding indienen binnen twee maanden na de dag waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd.

Tegen de uitspraak van de kantonrechter kun je in hoger beroep bij het Gerechtshof.

Vragen? Wij helpen

Wil je een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter? Of wil je voorkomen dat je werknemer een procedure tegen je aanspant? Laat je adviseren door de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan in een procedure, tegen een redelijk tarief. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, is de kans groot dat je verzekering de kosten van een procedure dekt.

Neem contact met ons op voor een gratis eerste advies of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.