Beëindigings- of vaststellingsovereenkomst

Onderling afspraken maken over ontslag

Wil je de arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen? Vaak doe je er verstandig aan om dit op een nette en zakelijke manier met de betreffende werknemer te regelen, dus zonder een procedure bij de kantonrechter of het UWV. In overleg met je werknemer maak je dan afspraken over de ontslagvoorwaarden, die je vastlegt in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.

Het Juridisch Centrum helpt je graag bij het maken van afspraken met je werknemer (onderhandelingen) en bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst.

  • Arbeidsrechtjuristen gespecialiseerd in ontslagrecht
  • Adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland
  • Jarenlange ervaring in het bijstaan van werkgevers
  • Slagvaardige en snelle behandeling van jouw zaak
  • Betaalbare en onafhankelijke rechtshulp
  • Deskundig advies, in begrijpelijke taal

Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Bel 088 - 777 1010 (lokaal tarief) of stel je vraag online.

Begeleiding en advies

Het Juridisch Centrum adviseert en begeleidt werkgevers die een werknemer moeten of willen ontslaan. Een zorgvuldige voorbereiding van ontslag is noodzakelijk, net als een correct opgestelde beëindigingsovereenkomst. Wij helpen je graag gedurende het hele traject. In veruit de meeste gevallen slagen wij erin om door middel van onderhandelingen met de werknemer de zaak snel en op een nette manier op te lossen. In enkele gevallen komt het toch tot een procedure bij de kantonrechter of UWV. Ook dan staan wij je bij, in heel Nederland.

Beoordelingen

Klantervaringen

"Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft ons geadviseerd en bijgestaan op een vakkundige, betrokken en zeer doortastende manier."



Bekijk alle beoordelingen

Ervaring van een werkgever

“Dit bureau maakt zich de situatie snel meester en geeft gedegen advies en ondersteuning. Een vertrouwd gevoel en adequate begeleiding.“

Het beëindigen van het dienstverband zonder een ontslagprocedure

Onderling afspraken maken

Een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV is een langdurige en kostbare zaak. Dit kun je voorkomen door te proberen de beëindiging van het dienstverband in onderling overleg met je werknemer te regelen.

Onderhandelen over ontslagvoorwaarden

Voorafgaand aan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst onderhandel je doorgaans met je werknemer over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eindigt. Belangrijke ontslagvoorwaarden zijn:

Voorwaarden vastleggen

Nadat je met je werknemer een akkoord hebt bereikt over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eindigt, leg je deze voorwaarden vast in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Hulp bij onderhandelingen

Je kunt de afspraken over het beëindigen van het dienstverband maar één keer maken. Goed juridisch advies en het inschakelen van een scherpe onderhandelaar zijn daarom van groot belang. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum geven je graag advies en kunnen namens jou met je werknemer onderhandelen over de ontslagvoorwaarden.

Ontbinding van de overeenkomst

Na het ondertekenen van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, mag de werknemer afhankelijk van de situatie binnen twee of drie weken de overeenkomst ontbinden.

Wederzijds goedvinden

Als je samen met je werknemer afspraken maakt over de beëindiging van het dienstverband, dan is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Een beëindiging van het dienstverband heeft in vergelijking tot een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV een aantal voordelen.

Wat zijn de voordelen voor mij als werkgever?

De voordelen van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden ten opzichte van een ontslagprocedure via de kantonrechter of het UWV zijn:

  • Zelf de regie in handen hebben
  • De zekerheid dat je werknemer daadwerkelijk uit dienst treedt
  • Duidelijkheid over de ontslagdatum
  • Duidelijkheid over de hoogte van de ontslagvergoeding
  • Eerder stoppen met de loonbetaling
  • Op een nette en zakelijke manier afscheid nemen van je werknemer
  • Aanmerkelijk lagere kosten voor rechtsbijstand

Ontslagbegeleiding voor werkgevers

Voordat je je werknemer ontslaat, is het van belang dat je het ontslag goed voorbereidt. Zo moet je er voor zorgen dat je beschikt over een goed opgebouwd personeelsdossier. Na het aanbieden van het ontslagvoorstel aan je werknemer vinden vaak onderhandelingen plaats over de ontslagvoorwaarden. De meeste werkgevers kiezen ervoor om de voorbereiding, de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden en het opstellen van de beëindigingsovereenkomst uit handen te geven aan een arbeidsrechtjurist.

Tips voor werkgevers

  1. Probeer eerst het dienstverband te beëindigen door een schikking;
  2. Maak duidelijk dat als er geen schikking mogelijk is, er een ontslagprocedure zal volgen;
  3. Schakel tijdig een arbeidsrechtjurist in.

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering biedt meestal pas dekking als er al een geschil is. Als werkgever richt je je juist op het voorkomen van een conflict met je medewerkers. Het Juridisch Centrum kan al in een vroeg stadium adviseren en meedenken. 
Als er al een arbeidsconflict is en het lukt niet dit in onderling overleg op te lossen, kan het Juridisch Centrum je ook bijstaan in een procedure bij de kantonrechter of het UWV. De rechtsbijstandverzekering vergoedt dan de kosten.

Meer informatie

Wil je een vaststellingsovereenkomst laten opstellen? Of heb je een vraag over ontslag met wederzijds goedvinden? Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een kennismaking of een gratis eerste advies. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.