Wil je als werkgever het dienstverband met jouw werknemer opzeggen wegens een bedrijfseconomische reden of wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van je werknemer? Dan heb je daarvoor toestemming nodig van het UWV. Je verzoekt dan om een ontslagvergunning. Je kunt de arbeidsovereenkomst pas opzeggen als je de ontslagvergunning hebt verkregen.
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum helpen je graag bij het aanvragen van een ontslagvergunning.
Neem gerust contact op voor een gratis eerste advies of voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 of vul het contactformulier in.
De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum bieden hulp aan werkgevers bij een ontslagprocedure via UWV. Wij kunnen je helpen je bij de aanvraag van de ontslagvergunning. Ook kunnen wij een reactie opstellen als je werknemer zich in de ontslagprocedure verweert. Als het UWV de ontslagaanvraag afwijst, kunnen wij je ook adviseren. Daarnaast kunnen wij je van dienst zijn bij het treffen van een schikking met je werknemer, oftewel een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Wij kunnen dan namens jou met je werknemer onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en -na een akkoord- een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst opstellen.
De eerste stap is om een ontslagaanvraag (een verzoek om de arbeidsovereenkomst te kunnen opzeggen) in te dienen bij het UWV. Dit doe je door het aanleveren van gegevens in drie formulieren: deel A (algemene werkgevergegevens), deel B (gegevens van de werknemer van wie de arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd) en deel C (de onderbouwing van de ontslagaanvraag).
Voor deel C geldt dat de daarin vermelde gegevens cruciaal zijn voor de beoordeling van het UWV of de ontslagvergunning wordt afgegeven of niet. Het is daarom aan te raden om een jurist in te schakelen die de formulieren voor jou invult (en eventueel bij het UWV indient) of die de door jou ingevulde formulieren controleert.
Nadat alle formulieren (deel A, B, C) zijn ingediend, stelt het UWV jouw werknemer in de gelegenheid om schriftelijk op de ontslagaanvraag te reageren door middel van een verweerschrift. Soms volgt daarna nog een tweede schriftelijke ronde, waarin jij en je medewerker in de gelegenheid worden gesteld om op elkaars standpunten te reageren.
Het UWV beoordeelt vervolgens de ontslagaanvraag op basis van de uitvoeringsregels en beslist over het verlenen van de ontslagvergunning.
Nadat je van het UWV toestemming voor de opzegging hebt gekregen, kun je de arbeidsovereenkomst schriftelijk opzeggen, bij voorkeur onder vermelding van de ontslagreden. Let op! Houd daarbij rekening met de juiste opzegtermijn. De opzegtermijn mag worden verkort met de tijd gelegen tussen de datum waarop het UWV de volledige ontslagaanvraag heeft ontvangen en de datum waarop het UWV de ontslagvergunning heeft verleend. Wel moet altijd een opzegtermijn van een maand resteren.
Als er sprake is van een opzegverbod, dan kun je de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Ook niet als je een ontslagvergunning hebt. Meestal is het zo dat het UWV geen ontslagvergunning verleent, wanneer sprake is van een opzegverbod.
De belangrijkste opzegverboden zijn:
Een opzegverbod geldt niet altijd, bijvoorbeeld als wordt opgezegd wegens de beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming.
Wil je weten of in jouw geval sprake is van een opzegverbod, neem dan contact op met de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum.
Als de ontslagvergunning is verleend, eindigt het dienstverband niet vanzelf. Je moet:
Is een ontslagvergunning verleend, dan mag je de geldende opzegtermijn verminderen met de duur van de ontslagprocedure, zolang er maar minimaal een maand opzegtermijn resteert.
Nadat de ontslagvergunning is toegewezen, heb je vier weken de tijd om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Daarna vervalt de geldigheid van de ontslagvergunning.
Als je werknemer het niet eens is met de beslissing van het UWV, dan kan hij een procedure starten bij de kantonrechter.
Als het UWV de ontslagaanvraag afwijst, blijft de arbeidsovereenkomst in stand. Je kunt dan proberen het dienstverband alsnog te beëindigen door middel van een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter of door het treffen van een schikking.
Het is vaak verstandig om in plaats van het voeren van een UWV procedure te proberen het dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden. Als je werknemer akkoord gaat met de ontslagvoorwaarden, leg je deze afspraken vervolgens vast in een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst. Je voorkomt daarmee dat je:
Leg jouw situatie voor aan de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij kunnen je adviseren of je beter kunt procederen of schikken. Uiteraard kunnen we je in beide gevallen ook bijstaan.
Bel 088 - 777 10 10 (lokaal tarief) of mail je vraag. Telefonisch een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen is ook mogelijk. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Wij helpen je graag en ons eerste advies is gratis.