Vaststellingsovereenkomst en WW-uitkering: waar moet ik op letten?

25 November, 2024 15:05

Het beëindigen van het dienstverband met wederzijds goedvinden - waarbij de beëindigingsvoorwaarden worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst - is een veelvoorkomende manier om een arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Als werknemer is het van belang om te weten op welke wijze de inhoud van een vaststellingsovereenkomst je rechten op een WW-uitkering kan beïnvloeden. . In deze blog bespreken we de belangrijkste aandachtspunten en geven we tips om je WW-rechten in geval van een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden zo veel als mogelijk te behouden.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst - ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd - is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je werkgever, waarin beide partijen afspreken dat het dienstverband (doorgaans) met wederzijds goedvinden eindigt. Dit gebeurt normaliter  na overleg en/of na onderhandelingen en voorkomt vaak een langdurig of kostbaar ontslagtraject via de rechter. In de vaststellingsovereenkomst staan afspraken over onder andere de einddatum van het dienstverband, eventuele ontslagvergoeding en andere zaken, zoals een periode waarin de werknemer wordt vrijgesteld van het verrichten van werkzaamheden.

Een belangrijk doel van het beëindigen van het dienstverband met wederzijds goedvinden is het zoveel als mogelijk veiligstellen van de rechten op een WW-uitkering.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Om recht te hebben op een WW-uitkering, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit zijn onder meer:

  1. Onvrijwillige werkloosheid: de werknemer moet buiten zijn eigen schuld zijn baan verliezen. Dit betekent dat de werknemer ontslagen moet zijn en niet zelf ontslag heeft genomen.
  2. Voldoende arbeidsverleden: de werknemer moet in de 36 weken voorafgaand aan je werkloosheid minstens 26 weken gewerkt hebben.
  3. Beschikbaar voor werk: de ontslagen werknemer moet beschikbaar zijn voor betaald werk en moet actief op zoek gaan naar werk.

In de vaststellingsovereenkomst moet een aantal zaken worden opgenomen om de rechten op een WW-uitkering zoveel als mogelijk veilig te stellen.

Belangrijke punten in een vaststellingsovereenkomst om je rechten op een WW-uitkering zoveel als mogelijk veilig te stellen

1. Initiatief beëindiging arbeidsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst moet duidelijk staan vermeld dat het initiatief tot beëindiging van het dienstverband afkomstig is van werkgever.

2. Geen dringende reden voor ontslag

Uit de vaststellingsovereenkomst moet blijken dat het dienstverband niet wordt beëindigd vanwege het bestaan van een zogenaamde dringende reden. Dit is een reden die een ontslag op staande voet rechtvaardigt.

3. Opzegtermijn respecteren

Een ander belangrijk punt is dat de vaststellingsovereenkomst rekening moet houden met de geldende opzegtermijn. Als het dienstverband wordt beëindigd vóórdat de opzegtermijn is verstreken, bestaat de kans dat je mogelijk tijdelijk geen WW-uitkering ontvangt.

Neem gerust contact op

Heb je vragen over jouw vaststellingsovereenkomst of wil je juridisch advies? Neem contact op met de ervaren juristen van het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 029 5415 voor een gratis eerste adviesgesprek of vul onderstaand contactformulier in.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.