Ben je (onterecht) ontslagen? Of is je werkgever van plan je arbeidsovereenkomst te beëindigen? Je werkgever is dan meestal bereid om te onderhandelen over de voorwaarden, waaronder het dienstverband eindigt. De afspraken die je vervolgens maakt, worden vastgelegd in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, verwacht je werkgever vaak op zeer korte termijn jouw reactie. Onderteken niets, maar neem contact op met het Juridisch Centrum.
Neem vrijblijvend contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies of ontslagcheck. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur op tel. 085 - 029 6512 of via het contactformulier.
Wat kun je zelf doen bij ontslag? Wij helpen je met een duidelijk stappenplan.
Heb je een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen van jouw werkgever? Dit is meestal een ontslagvoorstel. Vanzelfsprekend is het van belang om van je werkgever te vernemen wat de reden is van het voorgenomen ontslag. De reden van het ontslag is voor een groot deel bepalend voor je opstelling in de onderhandelingen over de voorwaarden, waaronder het dienstverband (mogelijk) zal eindigen.
In de vaststellingsovereenkomst staan de afspraken vermeld die verband houden met de beëindiging van het dienstverband, zoals:
• De reden van jouw ontslag
• De einddatum van jouw dienstverband
• De hoogte van je ontslagvergoeding
• Het inleveren van bedrijfseigendommen
• Eventuele vrijstelling van het verrichten van werkzaamheden met behoud van loon.
• De uitbetaling van jouw vakantiedagen en vakantiegeld
• Of je gehouden wordt aan een concurrentiebeding en/of relatiebeding
Om tijdig in aanmerking te kunnen komen voor een WW-uitkering na een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden, waarvan de afspraken zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, zijn de volgende punten van belang:
• De vaststellingsovereenkomst dient te vermelden dat het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij jouw werkgever ligt
• Het ontslag mag niet het gevolg zijn van een zogenaamde dringende reden (een reden die een ontslag op staande voet rechtvaardigt)
• In de vaststellingsovereenkomst moet de geldende opzegtermijn worden gerespecteerd bij het bepalen van de beëindigingsdatum
• Op het moment van ondertekening van de vaststellingsovereenkomst ben je niet arbeidsongeschikt.
Daarnaast dien je uiteraard te voldoen aan de eisen die de Werkloosheidswet stelt voor het verkrijgen van een WW-uitkering.
Je hebt de mogelijkheid om over de inhoud van je vaststellingsovereenkomst te onderhandelen. Dit geldt met name wanneer je werkgever niet over een dossier beschikt, waaruit blijkt dat sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie of dat je bijvoorbeeld niet goed functioneert.
Bij het Juridisch Centrum bieden onze arbeidsrechtjuristen ondersteuning aan werknemers die geconfronteerd worden met dreigend ontslag. We beoordelen of de voorwaarden die in de beëindigingsovereenkomst zijn opgenomen juridisch gezien correct zijn en - gelet op de toedracht van het voornemen tot ontslag - ook redelijk zijn. Daarnaast beoordelen we of je rechten op een WW-uitkering zoveel als mogelijk zijn veilig gesteld. Bovendien staan we klaar om voor jou te onderhandelen met je werkgever om gunstigere beëindigingsvoorwaarden te realiseren.
Wij hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd in ontslagrecht. Wij adviseren, onderhandelen en procederen in heel Nederland. Dus waar je ook woont, wij helpen je graag.
"Ik kijk met veel tevredenheid terug op de ondersteuning van het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht bij de onderhandeling over mijn vaststellingsovereenkomst. Ondanks dat er wat tijdsdruk zat op de onderhandelingen, ben ik vanaf de intake tot het akkoord over de VSO erg professioneel en concreet geholpen. Ook de wijze van communicatie (direct, 'to-the-point', maar toch met inlevingsvermogen) beviel mij goed."
Maarten uit Rotterdam
Lees meer ervaringen van klanten van het Juridisch Centrum.
Als jij en je werkgever afspraken maken over de beëindiging van je dienstverband en die afspraken vastleggen in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, dan wordt het dienstverband doorgaans beëindigd met wederzijds goedvinden. Aan een ontslag met wederzijds goedvinden zitten allerlei haken en ogen. Ontdek meer over de gevolgen en risico’s bij een ontslag met wederzijds goedvinden.
De belangrijkste afspraken die in de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst worden vastgelegd, hebben betrekking op:
"De jurist, Joris van Vliet, zocht alles precies uit en stond steeds voor mij klaar. Communiceerde duidelijk en ondanks dat ik in het buitenland zat, verliep de communicatie vlot. Mijn dank is groot en zonder hem had ik niet zo'n goede overeenkomst gehad."
Eleonore uit Flevoland
Je kunt de afspraken in de beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst met je werkgever maar één keer maken. Goed juridisch advies en het inschakelen van een scherpe onderhandelaar zijn dus van groot belang. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum geven je deskundig advies en onderhandelen voor je met je werkgever over de ontslagvoorwaarden.
Ben je al akkoord gegaan met een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst? En heb je daar spijt van? Of twijfel je of er wel recht is gedaan aan de situatie? Op grond van de wet heb je recht op een bedenktijd. Afhankelijk van de situatie kunnen wij binnen twee of drie weken na de ondertekening de overeenkomst voor je ontbinden.
"Thomas Stronkhorst wees mij telefonisch op mijn rechten en was daarbij zeer vasthoudend. Roelant van der Sanden zorgde voorts dat de vaststellingsovereenkomst binnen 2 weken rond was en met goed resultaat. Daarnaast is er ook begrip voor de persoonlijke kant van de zaak en hoe daaromtrent het beste gehandeld kan worden. Kortom perfect verlopen!"
Alexandra uit Zeeland
Ook als je een rechtsbijstandsverzekering hebt of aangesloten bent bij een vakbond, kan het Juridisch Centrum vaak nog iets voor je betekenen. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige advocaat of jurist, dan kun je een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum inschakelen.
"Vanaf de eerste dag heeft het Juridisch Centrum mij goed geadviseerd en alles uit de kast gehaald om de beste vaststellingsovereenkomst te krijgen."
Philippe
Wil je jouw vaststellingsovereenkomst laten nakijken? Wil je weten of jouw WW-rechten zijn veiliggesteld? Of wil je de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden uit handen geven? Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies of ontslagcheck. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 029 6512 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in. Waar je ook woont in Nederland, wij helpen je graag.