Thuiswerken biedt veel voordelen. Als werknemer is het van belang dat je goed op de hoogte bent van je arbeidsrechten en plichten. In deze blog bespreken we de juridische aspecten van thuiswerken en geven we praktische tips. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt.
Ook als je vanuit huis werkt, heb je recht op privacy. Hoewel je werkgever het recht heeft om je werkzaamheden te controleren, moet dit binnen de grenzen van de wet blijven. De werkgever moet jouw privacy respecteren en ervoor zorgen dat de monitoring niet in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Transparantie is hierbij van groot belang; je werkgever dient duidelijk te communiceren over de gebruikte monitoringtools en -methoden.
Thuiswerken betekent niet dat er minder van je wordt verwacht. Je werkgever heeft het recht om prestaties te blijven beoordelen en doelen te stellen.
Als werknemer heb je recht op een veilige en gezonde werkplek, ook thuis. Je werkgever is verplicht om ergonomisch verantwoord werken mogelijk te maken en de daarvoor benodigde (hulp)middelen aan te bieden, zoals een verstelbare bureaustoel of monitor.
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) heb je als werknemer de plicht om mee te werken aan het creëren van een gezonde en veilige werkplek. Je werkgever zorgt voor de ergonomisch verantwoorde (hulp)middelen, maar de werknemer is zelf verantwoordelijk voor de juiste inrichting van de werkplek. Ook is het belangrijk dat je aandacht hebt voor voldoende pauzes en beweging tijdens de werkdag.
Als je thuiswerkt, heb je recht op vergoeding van bepaalde kosten, zoals voor internet, elektriciteit of eventueel benodigde extra apparatuur. Het verdient de voorkeur om afspraken over de terbeschikkingstelling van middelen en kostenvergoedingen vast te leggen, bijvoorbeeld in een overeenkomst die betrekking heeft op thuiswerken.
Ook in geval van thuiswerken geldt de Arbeidstijdenwet. Dit betekent dat je je aan de wettelijke werktijden en rusttijden moet houden, zodat je niet overbelast raakt. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werkdruk niet onredelijk hoog wordt en dat je voldoende rust krijgt, maar ook de werknemer zelf dient hier alert op te zijn.
Het is belangrijk om met je werkgever heldere afspraken te maken over werktijden en bereikbaarheid. Maak ook duidelijke afspraken over tijdstippen, waarop bijvoorbeeld dagelijkse of wekelijkse online vergaderingen of check-ins plaatsvinden.
Voor effectief thuiswerken is het voorhanden hebben van adequate hard- en software van belang. Zorg dat je toegang hebt tot alle benodigde software en communicatietools. De werkgever is verantwoordelijk voor de IT-ondersteuning, maar de werknemer dient er zelf voor te zorgen dat de werkplek goed is ingericht.
Thuiswerken biedt meer flexibiliteit, maar vraagt ook om meer verantwoordelijkheid. Je kunt vaak je werktijden zelf indelen, zolang de gewenste resultaten maar worden behaald. Vertrouwen speelt een belangrijke rol: je werkgever vertrouwt op jouw professionaliteit en zelfstandigheid.
Zorg ervoor dat afspraken over thuiswerken formeel zijn vastgelegd, bijvoorbeeld in een overeenkomst die betrekking heeft op thuiswerken. Controleer ook of je verzekeringen voldoende dekking bieden voor het thuiswerken en overleg met je werkgever in het geval dit moet worden aangepast en over de bijbehorende kosten. Zodoende voorkom je onduidelijkheden of problemen.
Heb je vragen over je rechten en plichten bij thuiswerken of behoefte aan juridisch advies? De juristen van het Juridisch Centrum staan voor je klaar. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur. Bel 085 - 029 5415 (lokaal tarief) voor een gratis eerste adviesgesprek of vul onderstaand contactformulier in.