Ontslagvergoeding

Wat kost het als ik een werknemer wil ontslaan?

Ontslag kost altijd geld. Daar ontkom je niet aan. Maar als werkgever wil je de kosten natuurlijk zoveel mogelijk beperken. De hoogte van de ontslagvergoeding verschilt per geval. Het gaat niet alleen om de wettelijke regels, maar ook om alle feiten en omstandigheden in jouw concrete zaak.

Ontslagvergoeding: transitievergoeding en billijke vergoeding

Er bestaan veel misverstanden over wanneer je een ontslagvergoeding moet betalen en hoe hoog die ontslagvergoeding dan is. Goed om te weten is dat de wet de term ‘ontslagvergoeding’ niet kent. In de wet is geregeld wanneer de werknemer recht heeft op een transitievergoeding. In het kort: als je een werknemer ontslaat, moet je de transitievergoeding betalen, tenzij er sprake is van een terecht ontslag op staande voet. Of als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer.

Soms heeft de werknemer bovenop de transitievergoeding nog recht op een billijke vergoeding.

Er bestaat geen wettelijk recht op de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden – met een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst – eindigt. En laat dat nu de manier zijn waarop de meeste arbeidsovereenkomsten worden beëindigd.

De hoogte van de ontslagvergoeding

In een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst wordt een ontslagvergoeding afgesproken, die soms hoger en soms lager ligt dan de wettelijke transitievergoeding. Als er sprake is van ernstig wangedrag van de werknemer of de werknemer wil zelf weg, dan wordt de ontslagvergoeding lager en soms nihil. Maar als je als werkgever geen gedegen functioneringsdossier hebt opgebouwd, moet je er rekening mee houden dat je meer moet betalen dan de transitievergoeding. De hoogte van de uiteindelijk te betalen ontslagvergoeding ligt dus niet vast en is bijna altijd onderhandelbaar.

Bijkomende kosten

Staar je niet blind op de ontslagvergoeding die je – mogelijk – moet betalen. Bij een ontslag moet je namelijk ook rekening houden met andere kosten. Je moet je als werkgever bijvoorbeeld meestal houden aan een opzegtermijn. Tijdens de opzegtermijn moet je het salaris doorbetalen.
Vaak is het verstandiger iets meer te betalen aan de werknemer bij een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden dan veel geld uit te geven aan een ontslagprocedure bij de kantonrechter of het UWV.

Bel voor een gratis eerste advies

Heb je een vraag over ontslag of een ontslagvergoeding? Wil je een beëindigingsovereenkomst laten opstellen? Neem gerust contact op met de ontslagspecialisten van het Juridisch Centrum.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Maak ook gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Wij helpen graag en ons eerste advies is gratis.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.