Social mediakanalen als X (voorheen Twitter), Facebook, LinkedIn en Instagram worden op allerlei manieren gebruikt. Bijvoorbeeld om met anderen in contact te blijven, foto’s te plaatsen, informatie te verspreiden en meningen te delen. Vooral dit laatste heeft soms grote gevolgen. Afhankelijk van de inhoud van het bericht kan het er zelfs toe leiden dat een werknemer wordt ontslagen door wat hij of zij door middel van social media aan de buitenwereld kenbaar maakt.
De vrijheid van meningsuiting beschermt burgers in de eerste plaats tegen de overheid. Desondanks zijn er wel grenzen aan openbare uitingen. Bijvoorbeeld wanneer je oproept tot geweld of een mening verspreidt die discriminerend of sterk beledigend is. Op social media dien je je voorts te houden aan wat het betreffende kanaal wel en niet toestaat. Daarnaast komt het voor dat een werkgever een bepaald social mediaprotocol voor werknemers hanteert. Is dat er niet? Dan is wat je op X of Facebook zet je eigen zaak en kun je in beginsel niet worden ontslagen op basis van hetgeen je via social media verspreidt.
Een werknemer dient zich vanzelfsprekend te houden aan de afspraken in het arbeidscontract. Daarin zijn vaak ook bepalingen opgenomen met betrekking tot geheimhouding. Deze bepalingen verbieden het om zaken openbaar te maken die de concurrentie in de kaart kan spelen, betrekking hebben op bedrijfsprocessen of informatie van opdrachtgevers bevatten. Overigens geldt dit verbod niet alleen voor geschreven berichten op social media, maar ook voor wat je aan anderen over jouw werk vertelt. Je hebt als werknemer dus meestal geen absolute vrijheid van meningsuiting.
Naast gevoelige bedrijfsinformatie zijn er nog meer grenzen aan wat een werknemer in het openbaar kan melden. Als het om berichten of meningen op social media gaat, heb je ten opzichte van jouw werkgever de verplichting om zich als een goed werknemer te gedragen. De vrijheid van meningsuiting is ook wat dat betreft niet grenzeloos. In het Herbai-arrest van november 2019 vermeldt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vier punten om de vrijheid van meningsuiting in een arbeidsrelatie te toetsen:
Algemeen kan worden gesteld dat ontslag door uitingen op social media een gerechtvaardigde ontslagreden is, indien een werknemer zich onnodig beledigend over de werkgever uitlaat.
Doorgaans zal een werknemer niet worden ontslagen door over een bepaald onderwerp een mening te uiten via social media, zeker als de werkgever er geen duidelijk omschreven social media protocol op nahoudt. Anders wordt het wanneer je als werknemer jouw werkgever, een collega of het bedrijf belastert of smadelijk bejegent. De kans dat je ontslagen wordt door een social mediabericht is in dat geval groter. Desondanks hoeft het nog niet direct reden te zijn het dienstverband te beëindigen. Het met naam en toenaam noemen van personen of de onderneming wordt uiteraard wel als verzwarende factor beschouwd voor een eventuele beslissing om over te gaan tot ontslag.
Wanneer jouw werkgever je wilt ontslaan vanwege uitlatingen van jou op een social mediakanaal, gebeurt dat vaak op grond van een verstoorde arbeidsrelatie. Het is uiteindelijk de kantonrechter die zal moeten beoordelen of er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie die een ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt.
Kom je er niet uit en heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Onze juristen zijn gespecialiseerd in ontslag- en arbeidsrecht en voorzien je graag van persoonlijk advies om je verder te helpen. Bel hiervoor 085 - 029 6510 of vul onderstaand contactformulier in. Onze juristen staan voor je klaar om het beste uit jouw situatie te halen.