Heb je je op je werk ziekgemeld en overweeg je om je ontslag in te dienen? Dan is er afgezien van de opzegtermijn in principe niets dat je tegenhoudt. Of het verstandig is om ontslag te nemen tijdens ziekte is een tweede. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld geen aanspraak meer maken op bepaalde rechten voor zieke werknemers en je krijgt geen Ziektewet- of WW-uitkering.
Je baan opzeggen terwijl je ziek bent kan diverse achtergronden hebben. De meest voorkomende reden is dat het ziek-zijn verband houdt met het werk. Zo kunnen spanningen op de werkvloer of een te hoge werkdruk ertoe leiden dat werknemers zich ziekmelden en er vervolgens voor kiezen om het dienstverband te beëindigen. Vanzelfsprekend kan een zieke werknemer ook ontslag nemen, omdat hij elders werk heeft gevonden dat beter bij hem past.
Als je besluit om ontslag te nemen tijdens ziekte omdat je elders een andere baan kunt krijgen, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Zo moet je je realiseren dat in je nieuwe baan te maken krijgt met een proeftijd. Word je in die periode wederom ziek, dan hoeft uw nieuwe werkgever geen opzegtermijn in acht te nemen en kan de arbeidsovereenkomst direct worden opgezegd. Verder kan de organisatie waar je vertrekt je vragen om een herstelmelding. Daarmee voorkomt je voormalige werkgever dat hij te maken krijgt met een premieverhoging voor de Ziektewet.
Het is onverstandig om zonder concreet uitzicht op nieuw werk ontslag te nemen wanneer je ziek bent. Een werknemer die zijn ontslag indient, krijgt na het verstrijken van de opzegtermijn bijvoorbeeld geen salaris meer. Ook verspeelt hij het recht op re-integratie en op eventuele herplaatsing binnen het bedrijf waar hij in dienst is.
In geval van ziekte heeft een werkgever bovendien - in beginsel - de verplichting om een werknemer gedurende twee jaar in dienst te houden. Dit betekent dus ook dat gedurende die tijd het loon wordt doorbetaald. Inkomenszekerheid is daardoor gegarandeerd.
Als je ziek bent en je hebt besloten om het dienstverband niet meer te willen voortzetten, dan bestaat er de mogelijkheid om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen. Voorwaarde daarvoor is wel dat je werkgever bereid moet zijn om daaraan mee te werken. In het geval je werkgever die bereidheid heeft, zal hij van de zieke werknemer overigens verlangen dat hij of zij zich hersteld meldt.
Het voornaamste voordeel van een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden in vergelijking met een opzegging van het dienstverband, is dat de rechten op een WW-uitkering zo veel als mogelijk worden veiliggesteld. Bovendien kunnen er ook afspraken worden gemaakt over de voorwaarden, waaronder het dienstverband wordt beëindigd, zoals over een ontslagvergoeding.
Kom je er niet uit en heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Onze juristen zijn gespecialiseerd in ontslag- en arbeidsrecht en voorzien je graag van persoonlijk advies om je verder te helpen. Bel hiervoor 085 - 029 6510 of vul onderstaand contactformulier in. Onze juristen staan voor je klaar om het beste uit jouw situatie te halen.