Ontslag na 2 jaar ziekte

Wanneer je in vaste dienst bent en door ziekte tijdelijk niet kan werken, kan jouw werkgever je in beginsel niet ontslaan. Heb je als werknemer te maken met langdurige ziekte? Dan heeft je werkgever het recht om je na 2 jaar te ontslaan. Om een werknemer na 2 jaar ziekte te kunnen ontslaan, moet echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Welke voorwaarden gelden er voor aanvraag ontslag na 2 jaar ziekte?

De werkgever kan bij een afwezigheid van 2 jaar of langer door ziekte ontslag voor je aanvragen bij het UWV. Voor het afgeven van een ontslagvergunning geldt een aantal voorwaarden. Zo moet vaststaan dat:

  • het door ziekte of een handicap niet meer mogelijk is om je werk te verrichten;
  • je niet binnen 26 weken hersteld bent en je werkzaamheden weer kunt oppakken;
  • het niet mogelijk is het werk binnen 26 weken aan te passen aan je huidige situatie;
  • je geen andere werkzaamheden bij werkgever kunt verrichten, al dan niet via omscholing en
  • de voor de werkgever geldende loondoorbetalingsverplichting voorbij is.

Aantonen 2 jaar ziek en niet in staat om - in al dan niet aangepaste functie - te werken.

Bij ontslag na 2 jaar ziekte is het aan de werkgever om aan te tonen dat je gedurende deze periode niet in staat was om te werken. Bij de ontslagaanvraag moet je werkgever een recent oordeel van de bedrijfsarts aan het UWV toesturen over je mogelijkheden om weer te kunnen werken. Het UWV kan bij de beoordeling een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts om advies vragen. Dit advies gaat over jouw mogelijkheden om binnen 26 weken te werken in je eigen functie (eventueel in aangepaste vorm) of in een andere passende functie.

Bij een ontslag na 2 jaar ziekte is het overigens van belang dat de werknemer 2 jaar of langer aaneengesloten ziek was. Als je tussentijds bijvoorbeeld vier of meer weken beter bent geweest, mag de voorafgaande ziekteperiode niet worden meegerekend.

Moet je werkgever je ander werk aanbieden?

Een werkgever heeft tijdens of na ziekte de verplichting om zich in te spannen de betrokken werknemer, al dan niet met behulp van scholing, aangepast werk aan te bieden om hem voor de organisatie te behouden. Lukt dat niet dan bestaat voor de werkgever de verplichting om - eventueel met hulp van een re-integratiebedrijf - bij een andere organisatie naar passend werk te zoeken.

In de ontslagaanvraag moet de werkgever toelichten waarom het niet mogelijk is om de werknemer binnen een redelijke termijn te herplaatsen op een passende functie binnen de onderneming.

Wat gebeurt er nadat UWV aan werkgever toestemming heeft verleend om het dienstverband op te zeggen?

Behalve een bevestiging van het UWV dat je werkgever het dienstverband kan opzeggen, zul je van je werkgever de schriftelijke bevestiging ontvangen dat het dienstverband wordt opgezegd. Dit moet binnen vier weken gebeuren.

Wat als het UWV de ontslagaanvraag niet honoreert?

Als het UWV van oordeel is dat je werkgever geen toestemming krijgt om het dienstverband op te zeggen, dan zal werkgever je in dienst moeten houden. Je werkgever kan vervolgens wel proberen om de arbeidsovereenkomst vanwege 2 jaar ziekte te laten ontbinden via de kantonrechter. De kantonrechter kan dus anders beslissen dan het UWV.

Krijgen zieke werknemers bij ontslag een transitievergoeding?

Ook bij ontslag na 2 jaar ziekte heb je meestal recht op een transitievergoeding. Verder dient je werkgever naast het laatste salaris ook het opgebouwde vakantiegeld en de opgebouwde niet-genoten vakantiedagen uit te betalen.

En als je een tijdelijk contract hebt?

Als je een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd hebt, moet de werkgever je bij ziekte doorbetalen. Dat kan in geval van langdurige ziekte betekenen dat je werkgever deze verplichting heeft tot de overeengekomen einddatum van het dienstverband.

Deskundig advies nodig?

Kom je er niet uit en heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Onze juristen zijn gespecialiseerd in ontslag- en arbeidsrecht en voorzien je graag van persoonlijk advies om je verder te helpen. Bel hiervoor 085 - 029 6510 of vul onderstaand contactformulier in. Onze juristen staan voor je klaar om het beste uit jouw situatie te halen.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.