Voor het verrichte werk wil je natuurlijk ook het overeengekomen loon ontvangen. Daar zullen werknemers en werkgevers het allemaal over eens zijn. Helaas kan het toch voorkomen dat je je salaris niet (tijdig) ontvangt. Wat kun je doen? In dit artikel vertellen we je meer over welke mogelijkheden een werknemer heeft als de werkgever in gebreke blijft.
Het feit dat een werknemer geen salaris (meer) ontvangt, kan verband houden met verschillende oorzaken. Er kan bijvoorbeeld een arbeidsconflict ontstaan dat kan leiden tot situaties waarin de werknemer zijn werkzaamheden niet uitvoert, of tot een ontslag op staande voet of een loonsanctie. Ook kan het zijn dat de werkgever in de financiële problemen is geraakt, waardoor het niet lukt de lonen (tijdig) uit te betalen.
Een werkgever kan echter niet zonder dit vooraf bekend te maken de uitbetaling van je salaris stopzetten. Tenzij je op staande voet ontslagen bent, of sprake is van een loonsanctie of werkweigering of wachtdagen in geval van ziekte, heb je tot het moment dat de arbeidsovereenkomst op rechtsgeldige wijze is beëindigd altijd recht op loon.
Het is aan te raden zo snel mogelijk actie te ondernemen in het geval je loon niet wordt uitbetaald. Het onderstaande stappenplan geeft uitgebreid antwoord op de vraag: mijn werkgever betaalt niet, wat kan ik doen?
In de arbeidsovereenkomst of in de toepasselijke cao is opgenomen binnen welke termijn je je salaris ontvangt. Dat kan wekelijks, 4-wekelijks of maandelijks zijn.
Let er op dat in het arbeidscontract een zogenaamd loonuitsluitingsbeding kan zijn opgenomen als gevolg waarvan je werkgever niet gehouden is het loon uit te betalen gedurende de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst. Ook sprake zijn van wachtdagen bij ziekte. Dit betekent dat je gedurende de eerste (en eventuele ) tweede ziektedag geen salaris uitbetaald krijgt.
In het geval je salaris niet op tijd wordt uitbetaald, is het raadzaam om zo spoedig mogelijk contact met je werkgever op te nemen en te verzoeken per direct het loon uit te betalen. Het verdient de voorkeur dit schriftelijk (e-mail, brief of WhatsApp) te doen.
In het geval je werkgever geen uitsluitsel geeft, niet reageert op je verzoek tot het betalen van je loon of toezeggingen over de uitbetaling van je salaris niet nakomt, is het aan te bevelen om je werkgever te sommeren. Je maakt aan je werkgever kenbaar dat hij binnen een termijn van bijvoorbeeld 7 dagen na dagtekening het loon uitbetaald, dat je aanspraak maakt op de wettelijke verhoging (zie hierna) en de wettelijke rente. Ook maak je aan je werkgever duidelijk dat als hij weigerachtig blijft om het loon te betalen, je rechtsmaatregelen zult treffen. Het is verstandig deze sommatie in de vorm van aangetekende brief en/of per e-mail aan je werkgever te sturen.
Bedraagt de periode waarin het loon niet is uitbetaald meer dan 3 dagen nadat je werkgever het loon had moeten voldoen? Dan heb je recht op de wettelijke verhoging. Deze verhoging bedraagt 5% van het brutoloon en geldt voor de 4de tot en met de 8ste werkdag. Over elke werkdag daarna heb je recht op 1% extra van het brutoloon. De verhoging kan oplopen tot maximaal van 50% van het totale brutosalaris.
Als je werkgever ook na de sommatie niet tot betaling van het loon overgaat, kun je overwegen om de rechter in te schakelen. In de procedure vorder je dan de uitbetaling van het loon, vermeerderd met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.
Juridisch advies nodig bij achterstallige loonbetaling? Neem dan contact op met een van onze juristen arbeidsrecht. Bij het Juridisch Centrum kun je rekenen op betaalbare rechtshulp door professionele juristen. Je kunt onze juristen ook inschakelen om voor je te onderhandelen of een gerechtelijke procedure te starten als je werkgever weigert om je loon uit te betalen. Ons eerste advies is overigens gratis.