De invloed van arbeidsvoorwaarden op ontslagprocedures

25 November, 2024 14:59

Als werkgever is het belangrijk om niet alleen de regels rond ontslagprocedures te kennen, maar ook de invloed van arbeidsvoorwaarden in geval van een beëindiging van het dienstverband te begrijpen.

Bovendien hebben bepaalde afspraken in de arbeidsovereenkomst, zoals een concurrentiebeding en een opzegtermijn een belangrijke betekenis in geval van een beëindiging van het dienstverband. In dit blog bespreken we een aantal arbeidsvoorwaarden en andere afspraken tussen werkgever en werknemer die van belang zijn in geval van ontslag.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken tussen werkgever en werknemer die betrekking hebben op de arbeidsrelatie. Dit kunnen primaire voorwaarden zijn, zoals salaris of secundaire voorwaarden, zoals pensioenregelingen en opleidingsmogelijkheden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden en ontslag

Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenbijdragen, studiekostenregeling of het ter beschikking stellen van een leaseauto kunnen van belang zijn bij de beëindiging van het dienstverband. Een werknemer kan bijvoorbeeld nog recht hebben op bepaalde vergoedingen bij ontslag.

Daarnaast kunnen bijvoorbeeld studiekostenregelingen een rol spelen in geval van een beëindiging van het dienstverband. Sommige arbeids- of studiekostenovereenkomsten bevatten terugbetalingsclausules voor opleidingskosten voor het geval een werknemer na het door een werkgever bekostigde opleiding of studie ontslag neemt.

Om toekomstige geschillen te voorkomen, is het van belang om bij aanvang van het dienstverband heldere afspraken te maken over de wijze waarop met de secundaire arbeidsvoorwaarden wordt omgegaan in het geval het dienstverband eindigt.

Specifieke bepalingen die betrekking hebben op ontslag

Een arbeidsovereenkomst bevat naast arbeidsvoorwaarden specifieke bepalingen die betrekking hebben op ontslag, zoals een opzegtermijn, en – in sommige gevallen - een concurrentiebeding.

Opzegtermijnen en ontslag

Een van de belangrijkste bepalingen in een arbeidsovereenkomst die direct invloed heeft op de beëindiging van het dienstverband is de opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode die in acht moet worden genomen tussen het moment van opzegging en het daadwerkelijke einde van de arbeidsovereenkomst. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is de lengte van deze termijn van groot belang.

De opzegtermijn wordt vaak opgenomen in de arbeidsovereenkomst, maar er zijn ook wettelijke bepalingen die de minimale opzegtermijn vaststellen. Voor werkgevers geldt doorgaans een langere opzegtermijn dan voor werknemers, afhankelijk van de duur van het dienstverband.

De lengte van de opzegtermijn is doorgaans bepalend voor op de ontslagdatum: hoe langer de opzegtermijn, des te langer een werknemer doorgaans in dienst wens te blijven.

Concurrentiebeding en ontslag

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen werkgever en werknemer die de werknemer beperkt in zijn of haar mogelijkheden om na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst bij een concurrent te gaan werken. Dit beding is bedoeld om de werkgever te beschermen tegen het weglekken van bedrijfsgevoelige informatie naar concurrerende ondernemingen.

Wanneer een werknemer ontslagen wordt, speelt een overeengekomen concurrentiebeding vaak een belangrijke rol. Het heeft immers invloed op de mogelijkheden van de werknemer om bij een nieuwe werkgever in dienst te treden. Tegelijkertijd moet de werkgever goed letten op de rechtmatigheid van het concurrentiebeding. Zo moet een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan zeer strikte eisen voldoen.

Juridische complexiteit en advies

Juridische kwesties rondom ontslagrecht kunnen ingewikkeld worden, vooral bij werknemers met lange dienstverbanden of met complexe arbeidsvoorwaarden. Laat je dan ook tijdig adviseren.

Neem gerust contact op

Heb je vragen over ontslagprocedures of hulp nodig bij de gevolgen van overeengekomen arbeidsvoorwaarden in geval van ontslag? Neem contact op met de ervaren juristen van het Juridisch Centrum. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur. Bel 085 - 029 5415 (lokaal tarief) voor een gratis eerste advies of vul onderstaand contactformulier in. We streven ernaar om op werkdagen binnen 24 uur te antwoorden.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij streven ernaar om je op werkdagen binnen 24 uur antwoord te geven.
Velden met een * zijn verplicht
Upload hieronder zoveel mogelijk relevante bestanden. Denk aan een ontslagbrief, vaststellings- of beëindigingsovereenkomst, recente loonstrook, arbeidsovereenkomst, probleemanalyse van de bedrijfsarts, overige correspondentie.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.