- Home
- 12 misverstanden over ontslag
12 misverstanden over ontslag
25 Augustus, 2020 10:09
Vanwege de coronacrisis moeten veel bedrijven momenteel reorganiseren of zelfs sluiten. En verliezen veel mensen hun baan. Onze juristen constateren veel misverstanden over (bedrijfseconomisch) ontslag onder werknemers. Misvattingen over de omstandigheden waarin je juist wel of niet je baan kwijtraakt. Onjuiste aannames over wat je wel en niet moet doen in een situatie van (dreigend) ontslag. Omdat het belangrijk is om te weten wat je rechten en plichten zijn als werknemer, hebben onze juristen de 12 meestvoorkomende fabels en feiten over (bedrijfseconomisch) ontslag voor je op een rij gezet.
- Ik heb een vast contract, dus ik kan niet ontslagen worden.
Dit is onjuist. Er zijn wettelijke ontslagredenen. Die kunnen ook van toepassing zijn als je in vaste dienst bent.
- Ik functioneer goed en heb uitstekende beoordelingen, dus ik kan niet ontslagen worden.
Dit is onjuist. Disfunctioneren is inderdaad een van de wettelijke ontslagredenen. Maar als je goed functioneert, betekent dat nog niet dat je werkgever geen andere rechtsgeldige reden kan hebben om je te ontslaan.
- Als ik ziek ben, dan kan ik niet ontslagen worden.
Dit is onjuist. Ook als je ziek bent, kan je werkgever je dienstverband beëindigen. Maar dit kan niet zomaar.
- Ik zit in de ondernemingsraad, dus ik kan niet ontslagen worden.
Dit is onjuist. Er zijn wettelijke ontslagredenen. Die kunnen ook van toepassing zijn op OR-leden.
- Ik kan mijn baan niet verliezen bij de reorganisatie, want ze gaan bezuinigen op andere afdelingen dan waar ik werk.
Dit is een onjuiste aanname. Je weet nooit welke strategie je werkgever toepast bij een reorganisatie. Schakel bij voorkeur in een vroeg stadium een arbeidsjurist in voor advies.
- Als mijn werkgever mij een ontslagbrief of beëindigingsvoorstel overhandigt, dan betekent dit dat ik mijn baan kwijt ben.
Dit is onjuist. Je bent pas ontslagen als je werkgever de wettelijke ontslagprocedure heeft doorlopen en daarin in het gelijk is gesteld. Of als je zelf akkoord gaat met de beëindiging van je dienstverband. Onderteken niets, maar neem zo snel mogelijk contact op met een arbeidsjurist voor informatie en advies over de juridische mogelijkheden in jouw situatie.
- Als mijn werkgever mij een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst overhandigt, dan ben ik verplicht hem binnen de gestelde deadline te ondertekenen.
Dit is onjuist. Je werkgever zet je onder druk. Maar hij moet jou in de gelegenheid stellen om juridisch advies in te winnen. Neem zo snel mogelijk contact op met een arbeidsjurist.
- Als mijn werkgever mijn arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan ik het beste zelf, zonder juridische hulp, met mijn werkgever onderhandelen over de voorwaarden waaronder mijn dienstverband eindigt.
Dit is niet aan te raden. Als je een onafhankelijke arbeidsjurist inschakelt, dan kan die namens jou met je werkgever onderhandelen over de voorwaarden waaronder het dienstverband eindigt.
- Als mijn werkgever mij een ontslagvergoeding aanbiedt, dan moet ik die accepteren.
Dit is onjuist. Meestal heb je recht op de transitievergoeding. En in sommige gevallen is een hogere ontslagvergoeding of billijke vergoeding (schadevergoeding) mogelijk. Ga niet zelf onderhandelen, maar laat een ervaren en onafhankelijke arbeidsrechtjurist namens jou de onderhandelingen voeren met je werkgever.
- Als ik ontslagen word, dan heb ik altijd recht op een WW-uitkering.
Dit is onjuist. In sommige gevallen heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering, bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet. Een arbeidsrechtjurist kent alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een uitkering en kan jouw eventuele WW-rechten zoveel als mogelijk veiligstellen.
- Als het in mijn (ontslag)zaak tot een procedure komt, ben ik verplicht om mij te laten bijstaan door de advocaat of jurist van mijn rechtsbijstandverzekering.
Dit is onjuist. Bij een procedure heb je recht op vrije advocaatkeuze. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen door welke juridisch specialist je je belangen laat behartigen. Dit hoeft dus niet per se de advocaat of jurist van je rechtsbijstandsverzekering te zijn, al heeft dat natuurlijk wel de voorkeur van je verzekeraar. Bij een procedure moet je verzekeraar de kosten betalen, ook als jij kiest voor een externe advocaat of jurist.
- Als mijn werkgever mijn arbeidsovereenkomst wil beëindigen vanwege een reorganisatie, dan kan ik daar niets tegen doen.
Dit is onjuist. Je kunt wel degelijk in verweer gaan tegen de voorgenomen beëindiging van je dienstverband. Een jurist arbeidsrecht kan je vertellen welke stappen je kunt ondernemen.
Als je nooit eerder met ontslag te maken hebt gehad, dan kun je overweldigd raken door alle juridische informatie die op je afkomt als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Wij raden je aan om bij (dreigend) ontslag niets te ondertekenen, maar eerst zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Onze ervaren arbeidsjuristen zijn specialisten in ontslagrecht en helpen je graag. Snel en in begrijpelijke taal.
Gratis eerste advies
Het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht is een informeel en onafhankelijk juristenkantoor. Wij zoeken graag voor je uit waar je recht op hebt en wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Neem gerust contact op voor een gratis en geheel vrijblijvend eerste advies. Bel de Juridische Hulplijn Ontslag 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of laat een bericht achter via het contactformulier. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 18.00 uur.
De publicatiedatum van dit bericht tref je bovenaan de pagina. Neem voor een actuele beoordeling van jouw situatie contact op met het Juridisch Centrum. Wij helpen je graag.