Concurrentiebeding en ontslag: wat zijn de regels?

Een concurrentiebeding beperkt de mogelijkheden om na de beëindiging van het dienstverband bij een concurrerende onderneming of organisatie te gaan werken. Voor de rechtsgeldigheid van een concurrentiebeding bestaan regels. Van belang is ook dat het voor de rechtsgeldigheid van het concurrentiebeding geen verschil maakt hoe het dienstverband is beëindigd: door opzegging, door beëindiging met wederzijds goedvinden of door ontbinding.

Ben je met je werkgever een concurrentiebeding overeengekomen en wens je het dienstverband op te zeggen of word je geconfronteerd met ontslag? Onderteken dan nog geen nieuwe arbeidsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, maar schakel direct de hulp in van de ontslagspecialisten van Juridisch Centrum. We beoordelen de situatie geheel vrijblijvend en geven een gratis eerste advies.

De voordelen van Juridisch Centrum

  • informeel juristenkantoor
  • Onafhankelijke rechtshulp
  • Gratis eerste advies voor werknemers
  • Ervaren arbeidsjuristen
  • Juridische bijstand in begrijpelijke taal

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen jou en je werkgever die bepaalt dat het je na het einde van je arbeidsovereenkomst niet zonder meer is toegestaan om bij een concurrerende onderneming of organisatie te gaan werken of als zelfstandige een gelijksoortige onderneming als je werkgever te beginnen. Een concurrentiebeding wordt overeengekomen om te voorkomen dat je kennis en informatie die je bij je huidige werkgever hebt opgedaan, gebruikt bij een concurrent, die daar voordeel van kan hebben. Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk worden overeengekomen.

Het verschil tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding

Een concurrentiebeding en een relatiebeding lijken op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Een concurrentiebeding beperkt je in het werken bij een concurrerend bedrijf na de beëindiging van het dienstverband. Een relatiebeding daarentegen verbiedt je om na de beëindiging van het dienstverband contact te onderhouden met klanten of zakenrelaties van je voormalige werkgever. Beide bedingen zijn bedoeld om de belangen van je voormalige werkgever te beschermen.

Het verschil tussen een concurrentiebeding en verbod op nevenwerkzaamheden

Een concurrentiebeding wordt vaak verward met en een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden. Het verbod op nevenwerkzaamheden geldt j tijdens je dienstverband en heeft als doel dat je naast je huidige baan niet ergens anders kunt werken zonder toestemming van je werkgever. Een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden zorgt ervoor dat belangenconflicten worden voorkomen, zodat je de volledige aandacht hebt en houdt voor je huidige werk.

"Professionele, snelle en prettige ondersteuning."

Tanja uit Friesland

Lees meer klantervaringen

Wat is een concurrent?

Een concurrent is een onderneming of organisatie die dezelfde of vergelijkbare producten of diensten aanbiedt als je huidige werkgever. Het gaat hierbij om ondernemingen en organisaties die zich doorgaans richten op dezelfde doelgroep en daardoor in dezelfde markt opereren.

Wanneer is een concurrentiebeding rechtsgeldig?

Een concurrentiebeding is alleen rechtsgeldig als het aan bepaalde voorwaarden voldoet.

  • Allereerst moet het schriftelijk worden overeengekomen, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst.
  • Het kan alleen overeen worden gekomen met een meerderjarige werknemer Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst is een concurrentiebeding alleen toegestaan wanneer sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit moet ook schriftelijk gemotiveerd worden.

Mag een werkgever het concurrentiebeding inzetten vanwege personeelstekort?

Het is een werkgever niet toegestaan om een concurrentiebeding in te zetten alleen om te verhinderen dat een werknemer bij een andere werkgever wenst te gaan werken, bijvoorbeeld omdat de werkgever te maken heeft met onderbezetting en concurrentiebeding is bedoeld om het bedrijfsdebiet (opgebouwde knowhow, reputatie, goodwill en klantenbestand) te beschermen. Een tekort aan medewerkers valt hier niet onder. Het gebruik van een concurrentiebeding als middel om werknemers tegen te houden om elders te gaan werken is dus onrechtmatig. Als werknemer kun je bezwaar maken als je vermoedt dat het concurrentiebeding alleen maar wordt gebruikt om je vertrek vanwege personeelsproblemen tegen te houden. Heb je het vermoeden dat jouw werkgever een concurrentiebeding hiervoor inzet? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Geldt een concurrentiebeding nog na ontslag?

Een concurrentiebeding blijft in de meeste gevallen ook na de beëindiging van het dienstverband van kracht. Dit betekent dat je na beëindiging van je arbeidsovereenkomst niet zomaar bij een concurrerend bedrijf kan gaan werken of als zelfstandige een soortgelijke onderneming kan beginnen.

Een werkgever kan geen rechten ontlenen aan een concurrentiebeding als de beëindiging van het dienstverband het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.
Als de gevolgen van het handhaven van het concurrentiebeding voor de werknemer onredelijk zijn in vergelijking met de te beschermen belangen van de werkgever, kan de rechter beslissen om het concurrentiebeding te vernietigen of te matigen.

Concurrentiebeding bij een tijdelijk of vast contract

In geval van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan een concurrentiebeding worden overeengekomen, zonder dat de redenen daarvoor worden toegelicht. In geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt dat de werkgever schriftelijk motiveert dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Ontbreekt die motivering dan is het concurrentiebeding nietig.

Stilzwijgende verlenging van het concurrentiebeding

Een concurrentiebeding blijft niet automatisch van kracht bij de verlenging van de arbeidsovereenkomst. Bij stilzwijgende verlenging, bijvoorbeeld wanneer je tijdelijke arbeidsovereenkomst overgaat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, , moet de werkgever het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeenkomen. Doet de werkgever dit niet, dan geldt het concurrentiebeding niet langer.

"Zeer correcte en snelle communicatie, met het juiste resultaat."

Helma uit Arnhem

Lees meer klantervaringen

Wat gebeurt er met het concurrentiebeding bij verandering van functie?

In het geval voor een werknemer sprake is van een ingrijpende functiewijziging binnen de organisatie van werkgever kan een eerder overeengekomen concurrentiebeding zijn gelding verliezen. Verandert de functie ingrijpend, bijvoorbeeld door een promote, dan is het in de regel zo dat opnieuw een concurrentiebeding overeen moet worden gekomen.

Boete bij niet nakomen concurrentiebeding

Als je als werknemer niet houdt aan het concurrentiebeding, riskeer je een boete. Vaak staat in het concurrentiebeding vermeld welke boete verschuldigd is als het beding wordt geschonden. Deze boetes kunnen hoog oplopen en worden soms per overtreding of per dag(deel) berekend. Daarnaast kan de werkgever schadevergoeding eisen als hij aantoonbare schade heeft geleden door het niet nakomen van het beding.

Gratis eerste advies bij Juridisch Centrum

Heb je vragen over een concurrentie- of relatiebeding? Leg je situatie dan vrijblijvend voor aan een van onze arbeidsrechtjuristen.  Wij geven je een helder en praktisch advies over je rechten en mogelijkheden. Neem telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in.

Onze juristen

Maak kennis met de deskundige juristen van het Juridisch Centrum: Ronald, Joris, Roelant, Iris en Paul.

Ze hebben jarenlange ervaring met arbeidsrecht en zijn specialisten in ontslagrecht. Het Juridisch Centrum is een informeel kantoor voor onafhankelijke, laagdrempelige en betaalbare rechtshulp. Wij geloven in een persoonlijke aanpak met korte lijnen en begrijpelijke taal. Wij zijn betrokken, schakelen snel en gaan in nauw overleg met jou voor het maximaal haalbare resultaat, tegen zo laag mogelijke kosten voor jou.

Wij staan je persoonlijk bij en zijn pas tevreden als jij dat bent. Bekijk de reviews van het Juridisch Centrum om te zien wat klanten zeggen over de juristen.