Als werknemer verricht je werkzaamheden, waarvoor je werkgever jou op vastgestelde tijdstippen loon betaalt.
Meestal verloopt de loonbetaling vlekkeloos. Om verschillende redenen kan er toch een probleem of een conflict over het loon ontstaan. Voorbeelden zijn:
Heb je met één van bovenstaande situaties te maken? Laat je werkgever dan zo spoedig mogelijk schriftelijk weten dat je recht hebt op tijdige of volledige uitbetaling van het loon. Als je werkgever geen gehoor geeft aan je verzoek, dan is het belangrijk dat je snel actie onderneemt.
De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum geven je graag een gratis eerste advies. Uiteraard kunnen we ook een kort geding (spoedprocedure) voor je starten bij de kantonrechter om het loon te vorderen. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief). Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum helpen werknemers bij het vorderen van loon. Wij kunnen je werkgever sommeren tot het betalen van het loon. Indien nodig starten wij een procedure voor je bij de kantonrechter. Wij beoordelen vrijblijvend jouw situatie en geven je een gratis eerste advies. Bel ook gerust voor een afspraak om vrijblijvend kennis te maken op ons kantoor in Amstelveen. Wij helpen je graag.
Als je op staande voet ontslagen bent, ontvang je per direct geen loon meer. In een aantal gevallen is het mogelijk om een ontslag op staande voet nog om te zetten in een beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Je verliest in dat geval nog steeds je baan, maar in veruit de meeste gevallen onder gunstigere voorwaarden dan na een ontslag op staande voet.
Als je arbeidsongeschikt bent, mag je werkgever dit (laten) controleren. Hier gelden regels voor, de zogeheten controlevoorschriften. Zo ben je onder andere verplicht om:
Als je je niet aan deze verplichting houdt, kan je werkgever de betaling van je loon opschorten.
Als je je niet aan deze verplichting houdt, kan je werkgever de betaling van je loon opschorten.
Je werkgever is verplicht je tijdig over de loonopschorting te informeren. Daarnaast moet je werkgever het loon over de opschortingsperiode met terugwerkende kracht uitbetalen als je alsnog aan de controlevoorschriften voldoet.
Als je arbeidsongeschikt bent en je re-integratie belemmert, dan kan je werkgever de uitbetaling van je loon stopzetten. Bijvoorbeeld als je:
Je werkgever is verplicht om je tijdig de reden van de loonstop mee te delen. Als je weer voldoet aan je re-integratieverplichtingen, moet je werkgever de loonbetaling hervatten. Je werkgever is echter niet verplicht om over de periode van de loonstop het salaris met terugwerkende kracht uit te betalen.
Na twee jaar ziekte kun je een WIA-uitkering aanvragen. Het UWV beoordeelt bij de aanvraag of je werkgever heeft voldaan aan jullie re-integratieverplichtingen. Als dit niet het geval is, dan kan het UWV je werkgever een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat hij je loon nog langer moet doorbetalen, maximaal een jaar.
Stem niet in met beëindiging van het dienstverband in de periode waarin je werkgever een loonsanctie opgelegd heeft gekregen door het UWV. Je verspeelt dan namelijk je recht op een WW-uitkering of ZW-uitkering.
Als je werkgever weigert je loon uit te betalen, kun je je loon vorderen in een spoedprocedure bij de kantonrechter (kort geding). Je krijgt dan op korte termijn duidelijkheid of je werkgever alsnog je loon moet uitbetalen.
Wordt je loon niet uitbetaald? Of ontvang je per direct geen loon meer omdat je op staande voet ontslagen bent? Wil je dat wij je werkgever sommeren je loon uit te betalen?
Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij beoordelen jouw situatie en geven je een gratis en vrijblijvend eerste advies. Uiteraard kunnen we je ook bijstaan in een procedure bij de kantonrechter.
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag via het contactformulier. Wij helpen je graag.