Wanneer je met je werkgever een geschil hebt en het wenselijk is dat op korte termijn een rechter daarover een uitspraak doet, kun je in een aantal gevallen een kort geding aanspannen.
Arbeidsrechtelijke geschillen die je als werknemer aan de kortgedingrechter kunt voorleggen, zijn onder meer:
Heb je een geschil met je werkgever en wil je snel duidelijkheid? Neem contact op met de ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 048 7019 (lokaal tarief) voor een gratis eerste advies.
Een arbeidsconflict is erg vervelend, het is daarom van belang dat je een geschil met je werkgever zo snel mogelijk oplost. We geven een aantal tips om je hierbij te helpen.
Hoe moeilijk het misschien ook is, het is van belang om met elkaar in gesprek te blijven. Het bespreken van het probleem is soms al voldoende om tot een oplossing te komen. Let er wel op dat je niet zomaar toezeggingen doet of zonder meer akkoord gaat met voorstellen van je werkgever. Vraag en neem bedenktijd.
Afhankelijk van de aard en de ernst van het arbeidsconflict kan het verstandig zijn om een derde persoon bij het gesprek aanwezig te laten zijn. Dat kan de vertrouwenspersoon zijn of een lid van de ondernemingsraad. Ook kun je overwegen om je partner of een kennis bij het gesprek aanwezig te laten zijn, met name in gevallen waarin door het arbeidsconflict je privéleven onder druk staat.
Leg een (digitaal) dossier aan waarin je alle e-mails, gespreksverslagen, aantekeningen, WhatsApp-gesprekken e.d. verzamelt die verband houden met het arbeidsconflict. Het bewaren van dergelijke informatie is van belang voor het geval er (nog) geen oplossing wordt (is) gevonden en er mogelijk juridische stappen (moeten) worden ondernomen.
Leg een (digitaal) dossier aan waarin je alle e-mails, gespreksverslagen, aantekeningen, WhatsApp-gesprekken e.d. verzamelt die verband houden met het arbeidsconflict. Het bewaren van dergelijke informatie is van belang voor het geval er (nog) geen oplossing wordt (is) gevonden en er mogelijk juridische stappen (moeten) worden ondernomen.
Zorg er ondanks de ontstane situatie voor dat je je werkzaamheden naar behoren blijft verrichten. Het is niet aan te raden om vanwege het arbeidsconflict ondeugdelijk werk te leveren, of de werkrelatie op andere vlakken te frustreren. Dergelijk gedrag heeft louter nadelige gevolgen voor je positie als werknemer; je geeft je werkgever daarmee immers de spreekwoordelijke stok om mee te slaan.
Een professionele houding betekent ook dat je je niet ziek meldt als je dat niet bent. Doe je dit toch en komt - door het oordeel van de bedrijfsarts - vast te staan dat er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte kan dat als werknemer in je nadeel zijn, omdat het arbeidsconflict daardoor kan escaleren. Hiermee is overigens niet gezegd dat in het geval het arbeidsconflict leidt tot het ontwikkelen van gezondheidsklachten, waardoor werken onmogelijk wordt, je je niet ziek moet melden.
Als er in het geschil met je werkgever geen oplossing in zicht is, kun je overwegen om een juridisch deskundige in te schakelen. Zo kan een arbeidsrechtjurist hulp bieden door je te adviseren, voor je te onderhandelen of je bij te staan in een procedure bij de kantonrechter of UWV.
Wanneer je als werknemer een geschil hebt met je werkgever, dan kun je terecht bij het Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht. Leg jouw situatie voor aan onze ervaren arbeidsrechtjuristen en ontvang snel een gratis en vrijblijvend eerste advies. Wij zoeken voor je uit of je een kort geding kunt aanspannen tegen jouw werkgever en helpen je daar dan graag bij. Als jouw werkgever een kort geding tegen jou aanspant, kunnen wij je uiteraard ook bijstaan.
"Juridisch Centrum voor Ontslag en Arbeidsrecht heeft mij bijgestaan bij een conflict met mijn werkgever. Ik ben zeer te spreken over de snelle communicatie, adviezen en ondersteuning die ik heb gehad."
Martijn uit Lelystad
"In het conflict met mijn werkgever ben ik goed, vriendelijk, duidelijk en vooral eerlijk geholpen."
Inez uit Utrecht
"Ik ben uitstekend bijgestaan in deze lastige situatie. De communicatie was altijd helder, open en doelgericht, correct en snel, dit gaf mij een goed gevoel van vertrouwen. Ik raad iedereen met een arbeidsconflict het Juridisch Centrum aan."
Enzo uit Breda
"Ik ben heel goed bijgestaan door het Juridisch Centrum na een arbeidsconflict."
Gea uit Friesland
Lees meer ervaringen van klanten van het Juridisch Centrum
Om een kans van slagen te hebben in een kortgedingprocedure moet er sprake zijn van een spoedeisend belang. Dat is meestal het geval als jij als werknemer door het handelen of nalaten van je werkgever ernstig (financieel) wordt benadeeld.
Een kort geding procedure begint met een dagvaarding. Vervolgens vindt er op korte termijn een mondelinge behandeling plaats, waarin jij en je werkgever de standpunten bij de kortgedingrechter toelichten. De rechter kijkt vooral naar de onmiddellijke belangen van partijen. De rechter stelt ook vragen.
De uitspraak van de rechter in een kort geding is een voorlopige voorziening. Dit betekent dat er sprake is van een voorlopige beslissing. Meestal volgt binnen twee weken na de mondelinge behandeling de schriftelijke uitspraak. Tegen de uitspraak kun je in hoger beroep bij het gerechtshof.
In een uitgebreide procedure, de bodemprocedure, kun je de rechter vervolgens om een definitief oordeel vragen. In de praktijk komt het meestal niet zo ver en leggen partijen zich vaak neer bij de uitspraak van de kortgedingrechter.
Wil je juridische hulp bij het oplossen van een arbeidsconflict? Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 085 - 029 6512 (lokaal tarief) of vul ons contactformulier in. Waar je ook woont in Nederland, wij helpen je graag.