Een zieke of arbeidsongeschikte werknemer wil je zo snel mogelijk weer gezond aan het werk zien. Tijdens de ziekteperiode moet je meewerken aan de re-integratie van je zieke werknemer en heb je onder meer de volgende verplichtingen:
Heb je een vraag over ziekte of re-integratie? Neem contact op met het Juridisch Centrum. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of stel je vraag online. Het eerste advies is gratis.
Als je te maken hebt met een (langdurig) zieke werknemer, dan kun je een arbeidsrechtjurist van het Juridisch Centrum inschakelen om je te laten begeleiden tijdens de re-integratie. De jurist beantwoordt je vragen en geeft je advies over je verplichtingen en over het contact met je medewerker.
Mocht je tijdens de ziekteperiode het dienstverband willen beëindigen, dan kunnen wij je ook in dat traject persoonlijk adviseren en bijstaan. Bel gerust voor meer informatie of een vrijblijvend eerste advies.
Als je werknemer door ziekte arbeidsongeschikt is geworden, ben je op grond van de wet verplicht gedurende de eerste twee ziektejaren minimaal 70% van het laatstverdiende loon door te betalen. In het eerste ziektejaar moet dit ten minste het wettelijke minimumloon zijn, maar let op: mogelijk moet je op grond van de individuele arbeidsovereenkomst of CAO meer betalen dan 70% van het loon.
Is je werknemer langdurig ziek of is de kans daarop aanwezig dan moet je in samenspraak met je werknemer een plan van aanpak opstellen. Na de ziekmelding heb je daarvoor uiterlijk 8 weken de tijd. In het plan van aanpak vermeld je:
Door de hoeveelheid aan regels in het re-integratieproces ontstaan vaak spanningen tussen werkgever en werknemer. De meest voorkomende problemen zijn:
Tijdens de re-integratie kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld als je werknemer weigert passend werk te aanvaarden of zich niet houdt aan zijn re-integratieverplichtingen. Als je er met je werknemer niet meer uitkomt, dan kun je het UWV vragen om een onafhankelijk deskundigenoordeel te geven.
Het UWV geeft alléén een oordeel over de volgende situaties:
Van je werknemer mag je verlangen dat hij zich houdt aan zijn re-integratieverplichtingen. Doet je werknemer dat niet, dan kun je - afhankelijk van de gedraging van je werknemer - een tweetal sancties opleggen:
Voordat je overgaat tot het opleggen van een sanctie, doe je er zeer verstandig aan je situatie eerst voor te leggen aan de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Het opleggen van een onjuiste sanctie kan namelijk verregaande gevolgen hebben.
Blijft je werknemer het re-integratietraject frustreren, dan kan er voldoende grond bestaan om je werknemer te ontslaan.
Laat je tijdig door de specialisten van het Juridisch Centrum adviseren of er voldoende grond is om daadwerkelijk over te gaan tot ontslag.
Na het tweede ziektejaar oordeelt het UWV of je re-integratie-inspanningen voldoende zijn geweest. Bij onvoldoende inspanningen kan het UWV je een sanctie opleggen om het loon maximaal 1 jaar langer aan je werknemer door te betalen, de zogeheten verlenging van de loondoorbetalingsplicht.
Daarnaast bestaat de verhaalsanctie. Het UWV kan deze sanctie opleggen als je onvoldoende re-integratie-inspanningen hebt verricht en je werknemer vervolgens ziek uit dienst gaat en een Ziektewetuitkering aanvraagt en verkrijgt. Het UWV verhaalt de Ziektewetuitkering op jou als werkgever. Dit is 70% van het laatstverdiende loon (gemaximeerd) vermeerderd met premies.
Ziekte en re-integratie zijn erg ingewikkelde en lastige arbeidsrechtelijke vraagstukken. Als werkgever kun je te maken krijgen met een werknemer die zich niet of onvoldoende aan zijn re-integratieverplichting houdt. Je wilt dan natuurlijk maatregelen treffen. Ook kun je door de ingewikkelde regelgeving bepaalde verplichtingen over het hoofd zien, die onder andere kunnen leiden tot het langer moeten doorbetalen van het loon. Naast het opschorten en het stopzetten van de uitbetaling van het loon en de verhaalsanctie zijn er andere mogelijke gevolgen waar je als werkgever rekening mee moet houden. Zo kun je, als je het dienstverband met een zieke of arbeidsongeschikte werknemer wilt beëindigen, gehouden zijn tot het betalen van een hogere ontslagvergoeding als je je niet aan je re-integratieverplichtingen hebt gehouden.
De arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum helpen je met de ingewikkelde regelgeving en adviseren je op welk moment je welke sanctie kunt opleggen tegen je zieke medewerker. Ook staan onze juristen je bij om het dienstverband van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer, die het re-integratietraject frustreert, te beëindigen.
Neem contact op met onze ervaren arbeidsrechtjuristen voor een gratis eerste advies. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in.
Je bent uiteraard ook van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Of we maken een afspraak om bij jou langs te komen. Wij helpen je graag.