Zonder het verrichten van werkzaamheden bestaat er geen recht op loon. Op deze hoofdregel bestaan twee uitzonderingen:
In bovenstaande gevallen moet je als werkgever dus het loon doorbetalen.
In sommige gevallen kun je de uitbetaling van het loon stopzetten of opschorten. De kans bestaat dat je medewerker dan een kort geding procedure tegen je aanspant om loon te vorderen. Als werkgever kun je een loonsanctie opgelegd krijgen van het UWV als je onvoldoende hebt gedaan aan de re-integratie van je werknemer.
Heb je een vraag over loon? Neem contact op met het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief). Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.
De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum adviseren werkgevers over het al dan niet stopzetten of opschorten van de loonuitbetaling. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan als je medewerker een kort geding tegen je aanspant om loon te vorderen. Of als het UWV een loonsanctie heeft opgelegd. Bel gerust voor een gratis eerste advies of voor een vrijblijvende persoonlijke kennismaking op ons kantoor of bij jou op locatie. Wij helpen en begeleiden je graag.
Als werkgever mag je (laten) controleren of je medewerker arbeidsongeschikt is en recht heeft op doorbetaling van het loon. Je medewerker moet zich houden aan de zogeheten controlevoorschriften. Zo is je medewerker verplicht om:
Als je medewerker zich niet houdt aan de controlevoorschriften, dan kun je de betaling van het loon opschorten.
Je moet je werknemer tijdig de reden van de loonopschorting meedelen.
Als je werknemer alsnog voldoet aan de controlevoorschriften, moet je het loon over de opschortingsperiode met terugwerkende kracht uitbetalen.
De sanctie van het stopzetten van het loon gebruik je als je medewerker zijn re-integratie belemmert. Bedoeld wordt bijvoorbeeld als je medewerker niet meewerkt aan:
Je bent verplicht je medewerker tijdig de reden van de loonstop mee te delen.
Als je werknemer weer voldoet aan zijn re-integratieverplichtingen, moet je de loonbetaling hervatten. Over de periode waarin je werknemer weigerde mee te werken aan zijn re-integratie hoef je niet met terugwerkende kracht het salaris te betalen.
Ook als er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid, kun je de uitbetaling van het loon staken. De meest voorkomende redenen zijn:
Je bent verplicht om je medewerker tijdig mee te delen waarom je de loondoorbetaling staakt.
Als je om welke reden ook het loon niet (tijdig) hebt uitbetaald, bestaat de kans dat je werknemer het loon zal vorderen. Meestal betekent dit dat je medewerker een zogeheten kort geding procedure bij de kantonrechter zal starten.
Na twee jaar ziekte kan je medewerker een WIA-uitkering aanvragen. Het UWV beoordeelt bij de WIA-aanvraag of je als werkgever hebt voldaan aan de re-integratieverplichtingen. Als dat niet het geval is, dan kan het UWV je een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat je het loon van je medewerker nog langer moet doorbetalen, maximaal een jaar.
Het is niet zonder risico om als werkgever tijdens de loonsanctie het dienstverband te beëindigen. Zo zijn er mogelijk nadelige financiële gevolgen als je werknemer in een later stadium een WIA-uitkering aanvraagt.
Lees ook het goede nieuws voor MKB-werkgevers over loondoorbetaling bij ziekte.
Bij onjuiste toepassing van een loonstop of loonopschorting riskeer je een kostbare en onnodige procedure.
Leg je situatie daarom vooraf vrijblijvend voor aan de arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum. Wij geven je een gratis eerste advies. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan als je medewerker een gerechtelijke procedure aanspant.
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Bel 088 – 777 10 10 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Maak ook gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking op ons kantoor in Amstelveen. Uiteraard kunnen wij ook bij jou langskomen. Wij helpen je graag.